عقیق: تب و تاب بین هیئتی ها و مداحان از چند روز مانده به مراسم شروع می شود. قراری هرساله در روز میلاد مادر در حسینیه امام خمینی (ره). این که آیا امسال هم کارت حضور در مراسم دریافت می کنند یا نه ؛ اینکه قرعه مداحی در آن روز به نام کدام یک از مداحان زده خواهد شد و اینکه امسال کدام مداح ویژه ترین اجرا را در حضور آقا خواهد داشت.
از چند سال قبل که حاج احمد واعظی با آن مداحی پرشور و حالش در حسینیه امام خمینی(ره) حاضرین را به وجد آورد ، هر سال اجرای یک یا دو نفر از مداحان بیشتر از بقیه مورد تشویق و تمجید حضار و آقا قرار می گیرد . البته انتخاب درست شعر ، ارتباط صحیح بین مفاهیم اعتقادی و تاریخی با موضوعات سیاسی روز و همچنین اجرای هنرمندانه از بارزترین مشخصه های همه این مداحی ها بوده است.
کسانی که در روز میلاد حضرت زهرا سلام الله علیها در حسینیه امام خمینی(ره) حضور داشتند وحتی کسانی که بعد از مراسم فیلم مداحی های امسال را مرور کرده اند ، بدون شک چهره ویژه امسال را کسی نمی دانند جز یک ذاکر آذری اهل اردبیل به نام " حاج محمد باقر منصوری"
لبخند های گاه و بیگاه آقا همراه با سرتکان دادن به نشانه تایید ، صلوات ها و شعارهای حضار و ایستادن جمعیت هنگام مداحی ، تشویق های حاضرین و در خواست تکرار بعضی ابیات ، بخشی از شور حالی بود که این مداح آذری در حسینیه امام خمینی (ره) ایجاد کرد.
چند روز پس از دیدار ، گپ و گفت کوتاهی با حاج محمد باقر منصوری درباره حال و هوای آن روز داشته ایم که در ادامه می خوانید:
*به عنوان مقدمه دوست داریم بدانیم ساعت و لحظه ای که با خبر شدید برای مدیحه سرایی در حسینیه امام خمینی (ره) دعوت شدید؛ چه حس و حالی داشتید؟
خیلی خوشحال شدم و خدا را شکر کردم که این توفیق شامل حال حقیر شده که در محضر نائب امام زمان(عج) قرار است مداحی کنم.
*اولین بار بود در حضور ایشان می خواندید؟
بله
*مداحی در محضر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) چه حال و هوایی داشت؟
خواندن در محضر ایشان سخت است ، چون علاوه بر مقام ولایت و مرجعیت ایشان ، می خواهیم محضر کسی شعر بخوانیم که از همه کس شاعر تر و به فنون ادبی شعر آشناتر و به همه محتوای آن داناتر است. به همین خاطر بنده حدود یک ماه برای انتخاب آن شعر وقت گذاشته بودم .
شب ها تقریبا تا نزدیکی های اذان صبح بیدار بودم . مخصوصا هر چه به زمان مراسم نزدیک تر می شد ، وسواس و دقت بنده به نسبت به شعر بیشتر می شد.
استاد عزیزم جناب آقای کلامی در جریان هستند ، حدود هفت بار با ایشان تماس گرفتم و حال و هوای مداحی در بیت رهبری را از ایشان پرسیدم . اشعار را نیز چندین برای ایشان خواندم و اشکالات را تصحیح کردند . در کل به ایشان هم خیلی زحمت دادم.
*اشعاری که خواندید سروده چه کسی بود؟
شعر فارسی از مرحوم سید حسن خوشزاد و شعر آذری از شاعر جوان و ولایی کشورمان آقای فیروز دولتی اردبیلی از شاگردان استاد کلامی بود. البته بیت اول شعر آذری از خود استاد کلامی و بیت آخرش هم از آقای رجبی اردبیلی بود.
*زمانی که این اشعار را انتخاب می کردید، فکر می کردید تا این حد مورد استقبال حضار قرار بگیرد؟
تصورم این بود که اگر امام زمان(عج) لطف کنند و اجرا خوب باشد حتما شعر جواب خواهد داد.
*پس از آن مداحی پرشور ، زمانی که خدمت حضرت آقا رسیدید، به آقا چه گفتید ؟ گویا چفیه هم از ایشان گرفتید ؛ ایشان چه نکته یا نکاتی فرمودند؟
به آقا عرض کردم مداحی در محضر ایشان یکی از آرزوهای قلبی من بود که به آن رسیدم . ایشان با بزرگواری تمام بنده را مورد لطف وعنایت خودشان قرار دادند و تشویق و تحسین فرمودند. بعد هم چفیه ایشان را خواستم که خواسته حقیر را اجابت کردند که ان شاءالله تا عمر دارم از این هدیه گرانبها نگهداری خواهم کرد.
* شعری بود که دوست داشتید در محضر رهبر معظم انقلاب بخوانید و نخواندید؟
از اشعار آذری آن هایی که دلم می خواست و مناسب آن روز بود در حد وقت برنامه خواندم ، اما به خیلی از اشعار زیبای فارسی وقت نرسید.
*مراسم دیدار سالیانه مادحین و اهالی هیأت های مذهبی با رهبر معظم انقلاب اسلامی و همچنین ستایشگری در محضر ایشان، چه تاثیراتی در بین خواص و عموم مردم دارد؟
ببینید ایشان به عنوان رهبر جامعه اسلامی ، رفتارشان و منشی که دارند الگوی خواص و عموم جامعه است.دیدار سالیانه ایشان با مداحان ، علاوه بر اینکه نقش مدیریتی و نظارتی نسبت به کیفیت مراسمات و هیئات مذهبی و چگونگی اجرا و نگارش مداحان و شعرای آئینی کشور دارد ، می خواهند به مردم این نکته ار متذکر شوند که هرچه هست در خانه اهل بیت (ع) است و به قول شاعر « در دیگر زدن از بی خبری است» ضمنا اهمیت شرکت در محافل حسینی به وضوح دیده می شود.
نکته قابل توجه دیگر که به خواص و آحاد جامعه گوشزد می شود این است که همه بدانند خط ومشی این انقلاب ، خط و مشی اهل بیت عصمت و طهارت (ع) یعنی همان اسلام ناب محمدی است و بس و ایشان اگر به مداحی و ستایشگری بها می دهند صرفا به دلیل آن است که باید در این مسیر قدم بردارند.
*به نظر شما، چقدر مطالبات و منویات رهبری در خصوص مداحان و بانیان هیئت های مذهبی و نیز شعر و شاعران آیینی محقق شده است؟
انصافا اکثر قریب به اتفاق مادحین و شعرا فرمایشات سالیانه حضرت آقا را نصب العین قرار می دهند اما پیشنهاد این است که همه ساله بعد از مراسم ، دوره آموزشی متناسبی برای مداحان و شعرای کل کشور توسط کانون مداحان استان ها برگزار شود و با حضور کارشناسان ضمن طرح جزئیات منویات ایشان ، با آسیب شناسی و بحث و گفت و گو به خواسته های ایشان جامه عمل پوشانده شود.
*با توجه به اینکه آقا، بارها بر اصول و شاخص های هیئت ها و مداحان تأکید کرده اند؛ جناب عالی برای رسیدنِ ستایشگران و هیئات، به این تراز مورد تاکید معظم له، چه راه کارها، شاخصه ها و ویژگی هایی مد نظر دارید؟
در پاسخ به سوال قبل به راه کار ها و پیشنهادت اشاره شد اما در مورد شاخصه ها و ویژگی ها باید گفت هیئتی موفق است که خروجی داشت باشد. مداحی موفق است به قول حضرت آقا معرفت به اهل بیت(ع) را در قلب مستمع افزایش بدهد، ایمان واخلاص ایشان را افزون کند و این در صورتی انجام می گیرد که مسئولین و خادمین هیئت مخصوصا مادحین ، خود اهل عمل باشند و بالاخره به قول استاد حاج منصور ارضی مبنای کار در تشکیلات اهل بیت(ع) اخلاص است و به اصطلاح خود مداح باید مخلص باشد تا مخلص تربیت کند.
*به نظر شما امروز هیئت های مذهبی با چه آفات و آسیب هایی مورد تهاجم و تهدید هستند؟
بزرگ ترین آفت و آسیب که هر چند اندک اما گاها دیده می شود متاسفانه عدم تقوا در برخی عزیزانی است که در این دستگاه معنوی خدمت می کنند . بعد از آن روضه های بی سند و روضه هایی است که هیچ مطابقتی مقاتل ندارند و نکته بعدی عدم بصیرت انقلابی در برخی عزیزان.
*و نکته پایانی؟
امیدورام روزی فرا برسد که مداحی به عنوان یک رشته تحصیلی در دانشکده های معارف اسلامی کشورمان قرار گیرد و فارغ التحصیل آن با گذراندن دوره هایی وارد این عرصه خطیر گردد.
در پایان برای همه عزیزان آرزوی سلامتی و تندرستی داشته و از خداوند منانطول عمر با عزت برای رهبر عزیز و فرزانه مان و فرج و ظهور حضرت بقیة الله الاعظم (عج) را مسئلت دارم.
فیلم مداحی حاج محمد باقر منصوری در حضور رهبر معظم انقلاب