عقیق: انسان، موجودی محدود و ناتوان است لذا وقتی در میان انبوه مشکلات و حوادث و وقایع ریز و درشت این عالم قرار می گیرد اگر نقطه اتصال و اتّکایی نداشته باشد متلاشى و منكوب مىشود. تنها راه مقابله و ایستادگی در برابر حوادث بزرگ عالم هستی اتصال به خداوند قادر متعال است و بس. تنها چنین کسی است که در حوادث و سختى ها، خود را نمىبازد و براى او حوادث، بزرگ نمىنمايد.
کسی که به عظمت خداوند و ضعف خود پی ببرد و بداند که این دنیا سرای آزمایش و ابتلاست به سادگی در برابر هر قدرتی می ایستد و هر مشکلی برایش آسان می نماید. در این شرایط تحمل کمبودهای مالی و ضعف های اقتصادی بسیار ساده تر خواهد بود چرا که برای فردی با این دیدگاه حتی آزمایشات جانی نیز قابل تحمل اند.
خداوند متعال در آیه ۱۵۳ از سوره بقره می فرماید:
«يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ.»
«اى كسانى كه ايمان آوردهايد! (در برابر حوادث سخت زندگى،) از صبر و نماز كمك بگيريد، همانا خداوند با صابران است.»
سه نکته درباره آیه فوق:
* خداوند با آزمایشات گوناگون انسان را در معرض پرواز قرار می دهد. مانند پرنده مادری که برای پرواز، فرزندش را به لبه بلندی می آورد و چند باری نیز زمین می خورد ولی در نهایت پرواز را می آموزد. انسان نیز هر چه پرواز معنوى اش بيشتر باشد و بالاتر رود، دنيا و مشكلات آن و حتّى خوشىهاى آن كوچكتر مىشود.
ائمه معصومین در کنار صبر بر شدائد، راه افزایش نعمت ها را نیز به ما آموخته اند. امام سجاد علیه السلام به فردی که در حال طواف از خدا طلب صبر می کرد فرمود چرا اینطور دعا نمی نمایی که خدایا به من عافیت بده و توفیق شکرگزاری در عافیت هم نصیبم فرما. اگر توانستیم در حال عافیت نیز از یاد خدا غافل نشویم و شکرگزار نعم الهی باشیم هنر بزرگی است زیرا انسان همیشه در شرایط سختی و نداری و تنگدستی یادش می آید خدایی هم داشته و به محض توانگر شدن و رفع مشکلات او را از یاد می برد! البته شکرگزاری نعمت، خود موجب افزایش آن هم هست:
شکر نعمت، نعمتت افزون کند
کفر، نعمتت از کفت بیرون کند
در روايات مىخوانيم که هرگاه كار سختى براى حضرت على عليه السلام پيش مىآمد حضرت دو ركعت نماز مىخواند. (تفسير صافى، ج ۱، ص ۱۱۱) اين سيره را بو على سينا نيز عمل مىكرد و وقتی به مسأله مشکلی می رسید دو رکعت نماز می خواند و سؤال را پاسخ می گفت. خداوند در آیه می فرماید در مشکلات از صبر و نماز یاری بجویید. از طرفی صبر در اینجا به روزه هم معنا شده است. لذا نتیجه این می شود که می توان به وسیله نماز و روزه بر مشکلات غلبه نمود. امتحانش هم زیاد سخت نیست! وقتی دچار کمبود مالی یا مشکل دیگری شدیم دو رکعت نماز یا یک روز روزه مستحبی و یا هر دو را درکنار هم تجربه نماییم؛ مطمئن باشید ضرر نمی کنیم.