برخی از آثار دنیوی تقوا
1. روشنبيني: کسي که تقوا دارد چون خود را بسته و وابسته به خداوند متعال کرده و از هر غير اوئي آزاد است ميتواند حقايق عالم را ببيند و درک کند «حَبُّ الشّيء يُعمي وَ يُصِمّ» محبت به چیزی انسان را کر و کور می کند. ناگفته نماند که بغض و نفرت از چیزی نیز انسان را به قید کشیده و اجازه قضاوت درست را از انسان می گیرد.
2. گشايش: چون دار دنیا دار تزاحم است و همیشه هرچه بخواهیم نخواهد شد، چرا که تقدیرات عالم بر مبنای خواست ما رقم نخورده است. در نتیجه به بن بست های فراوان برخورد خواهیم کرد. راه کار جدی برای نجات از این درماندگی ها به دیدگاه قرآن کریم تقوا است که فرمود: «مَنْ يَتَّقِ اللهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً» (1) کسی که تقوا داشته باشد خداوند برای او گشایش قرار خواهد داد.
3. روزي بی گمان: همیشه یافت روزی نتیجه و برایند دانسته های انسان نیست. از دیدگاه قرآن تقوا می تواند انسان را به روزی های بی گمانی که از آن هیچ خبری نداریم رهنمون شود. در قرآن آمده که «وَ يَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبْ»(2) و او را از راه بی گمان روزی می دهد.
4. تقوا جامع همه برکات، خيرات و خلقیات پسنديده: پيامبر اکرم (صلوات الله عليه و آله) فرمودند: «خَصلَةٌ مَن لَزِمَهَا اَطاعَتهُ الدُّنيَا وَ الاخِرَةِ وَ رَبِحَ الفَوزُ بِالجَنَّةِ قَيلَ مَا هِيَ يَا رَسوُلَ اللهِ؟ قَالَ: التَّقوَي، مَن اَرَادَ اَن يَکوُنَ اَعَزُّ النَّاسِ فَليَتَّقِ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ، ثُمَّ تَلا: وَ مَن يَتَّقِ اللهِ يَجعَل لَهُ مَخرَجاً وَ يَرزُقهُ مِن حَيثُ لا يَحتَسِب»؛(3) يک صفت است که هر کس ملازم آن شد دنيا و آخرت در اختيار او خواهد بود و به بهشت نيز نائل خواهد شد. گفته شد: يا رسول الله! آن صفت چيست؟ فرمود: تقوا. هر کس که ميخواهد عزيزترين مردم باشد تقوا را پيشه خود سازد. سپس اين آيه را خواند: هر کس که تقوا را پيشه خود سازد خدا برايش گشايشي قرار خواهد داد و روزي او را از جاي بي گمان خواهد فرستاد.
5. اصلاح عمل: اگر کسی به دنبال اصلاح خویش باشد از دیدگاه قرآن کریم یکی از راه کارهای آن تقوا است: «يا اَيّْهَا الّذينَ آمَنوا، اتَّقوا الله وَ قُولُوا قَولاً، سَديداً، يُصْلِحْ لَکُمْ اَعْمالَکُمْ»(4) اي کساني که ايمان آوردهايد، تقواي الهي داشته و محکم سخن گوييد، خداوند اعمال شما را اصلاح ميکند.
1. سوره مبارکه طلاق، آیه شریفه2 .
2. سوره مبارکه طلاق، آیه شریفه 3.
3. بحارالانوار، ج 70، ص 285.
4. سوره مبارکه احزاب، آیه شریفه 70.
مرتضی آقاتهرانی